Благодаря изключително много за отговора. Това е в сила от тази година като промяна така като гледам. Във фиша на лицето ЗО ми излиза с минус на 24.48 лв., как го осчетоводявате?  До сега лицето което излиза по майчинство бе управител в ЕООД, полагащо личен труд и се ползваше разход на всичко. От тази година фирмата премина в ООД, като съдружника не е вписан като управител, фирмата не се представлява заедно и поотделно от двамата. 
Здравейте. Във фирма ООД самоосигуряващото се лице-управител излиза по майчинство. Подаден е болничния 45 дни преди раждане и сега дава втори болничен за раждането. Въпроса ми е следния - лицето работи на трудов договор на друго място и се осигурява над 2600 лева бруто, тук в ООД-то като управител трябва ли да плаща здравна осигуряване от името на самоосигуряващото се лице в размер на 24.48 лв. месечно или не, след като сумата се плаща от работодателя по трудов договор (тук получавам различни мнения и не съм сигурна в правилността на нещата). И вторият ми въпрос е съдружника й е назначен като самоосигуряващо се лице  полагащо личен труд в дружеството и то ще работи докато управителя е по майчинство. Дали така ще има пречка лицето да си получава майчинството след като то няма да работи в дружеството, а съдружника?
Колеги, не става дума, че фирмата няма счетоводител, а става дума за това, че управителя и собствениците на фирмата така са си решили и така си действат. Наясно са как трябва да се действа законово, но по разни причини не придобиват така стоката. Въпроса е как да се направи така, че нещата да са масимално правилно отчетени.
Здравейте. Управителят на БГ дружество нерегистрирано по ЗДДС закупува стоки като физическо лице от Амазон или Ибей например и ги плаща като физическо лице от личната си банкова сметка. Стоките се продава в БГ през неговото дружеството. Прихода е отчетен с издаването на фактури към клиентите, съответно ще се плати и дължимия корпоративен данък. Така складовата наличност е на минус. За да има съпоставимост на заприходено и изписано количество стока в склада, възможно ли е стоката да бъде заведена с протокол 304/499 и 499/501 за да се закрие разчета и отрази реалното плащане и след това да си изпишем стоката 702/304 (могат да бъдат приложени документи, в които се вижда как управителя е закупил лично стоката и тя е платена от личната му сметка) или по-добре да не се прави нищо и при една евентуална ревизия да се обяснява защо се е стигнало до тази минусова складова наличност. Изниква също така въпроса, че ако не се заведе стоката, нито изплати, така касата се трупа и става проблемна в един момент. Как според вас е най-правилно да се процедира, при така създалата се ситуация. Благодаря на тези, които ще се включат с отговори.
Изплатено е в текущата година всичко. Благодаря.
Например 12 м. самоосигуряващ се с личен труд върху 420 лв. (12м.х420лв.), формира разход за дружеството от 5040 лв. за годината, с който се намалява счетоводния финансов резултат. Този разход данъчно признат ли е за формирането на данъчния финансов резултат на дружеството и ако не е как се отразява в ГДД по чл.92 от ЗКПО?

Благодаря.